Fast frakt 69kr  Öppet köp i 30 dagar
Ingen produkt  
Till Kassan  

Fröså grönsaker

Så grönsaksfröerna vid rätt tidpunkt

Olika fröer kräver olika temperatur i jorden för att kunna gro. Om jorden är för kall eller blöt så kan fröna ruttna bort. Men väntar man för länge med att så fröna kan man få problem åt det andra hållet, att växten inte hinner mogna under sommaren. Den svenska sommaren är ju ganska kort jämfört med många andra länder.

Rätt jordtemperatur
Det går såklart att chansa och prova sig fram. Men det finns också några gamla rättesnören, som att de fröer som tål låg jordtemperatur kan man så tidigt så snart jorden torkat upp och reder sig. Mycket tåliga fröer som till exempel morot, persilja och dill kan man så redan på hösten för att få en tidig skörd nästa vår. Fröer som vill ha 10-12 grader i jorden, till exempel olika bönsorter, brukar vara lämpligt att plantera när häggen blommar. För att kunna så vid mer exakta tidpunkter kan man använda sig av en jordtermometer som man sticker ner i jorden och kontrollerar temperaturen. Här nedan redovisas några lägsta temperaturer för olika frösorter:

 
Lägsta temperatur Frösort/ grönsak
2 °C Dill, morot, rädisa, gullök, rödlök, palsternacka, rättika, spenat, salladslök, purjolök, persilja
5 °C  Bondböna, kål, kålrabbi, kålrot, sallat, syltlök, majrova, rödbeta, svartrot, sockerärt
7 °C Märgärt
8 ° C Fänkål, selleri
10 °C Brytböna, brunböna, vaxböna, skärböna
12 ° C Störböna, salladskål, majs
15 ° C Paprika, pumpa, frilandsgurka, squash, tomat, aubergine
18 ° C Melon, drivhusgurka