Att plantera vackra blommor eller att odla sina egna grönsaker, kryddor och bär är smidigt och enkelt i en lättskött pallkrage. Pallkragar fungerar överallt i trädgården, på altanen eller balkongen. Det bästa är att tiden minskar för ogräsrensning i jämförelse med att odla i ett trädgårdsland.

Pallkragar kan vara ganska lika men det finns några skillnader som vi går igenom här i vår köpguide för att hitta bästa pallkragen. Vi avslutar guiden med att ge tips på hur du lyckas med din odling.

Pallkrage 800 x 1200 mm: ✅ Bästa val

Pallkrage 800 x 1200 mm

  • 4 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Bäst i test Råd & Rön 2015

En pallkrage gör det enkelt att odla grönsaker, kryddor och växter. Till bästa val är denna obehandlade produkt perfekt för ekologisk odling, Pallkrage 800 x 1200 mm, som ger gott om utrymme för växterna. Kragen som är tillverkad i Sverige är utrustad med rejäla beslag med hög kvalitet.

Viktiga egenskaper

  • Obehandlad
  • 20 mm tjockt svenskt virke
  • Mått 800 x 1 200 mm
  • Höjd 200 mm

Snigelkant 4 delar: ✅ Bästa Premium

Snigelkant 4 delar

  • 3,7 av 5 stjärnor på Pricerunner
  • Högt betyg av Råd & Rön

Pallkragar i sig är bra för att minska problemen med sniglar men en trädgård som har mycket av dessa djur kan behöva extra säkerhet i form av en snigelkant. Den här snigelkanten i fyra delar är utsedd till bästa premium för att eliminera att djuren tar sig upp i odlingen.

Metallkanten är enkel att fästa längst upp på pallkragen och hindrar sniglarna från att komma in.

Viktiga egenskaper

  • Metall
  • Mått 120 x 80 cm

Pallkrage Natur 120X80X20: ✅ Bästa Professionella

Pallkrage Natur 120X80X20

  • 5 av 5 stjärnor på Pricerunner UK
  • Rekommenderas av tyska kockskolor

Pallkrage Natur 120X80X20, tillverkad av obehandlad furu är utnämnd till bästa professionella. För den som vill ta odlingen lite längre passar kragen ihop med Hortus drivhus.

Obehandlat material är extra bra för ekologisk odling.

Viktiga egenskaper

  • Obehandlad furu
  • Mått 120 z 80 x 20 cm
  • Vikt 7 kg

Köpguide pallkrage

Alla modeller av pallkragar passar lika bra oavsett om du ska plantera blommor eller odla ätbara växter. Även om många pallkragar i stort sett ser likadana ut finns det varierande funktioner att välja på. Vi ska här i vår köpguide gå igenom olika varianter för att du ska köpa rätt och vi tipsar även om hur du bäst lyckas med din odling.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är egentligen en transportlåda ursprungligen från USA men som kom till Europa efter andra världskriget. En krage är en ram som är tillverkad i värmebehandlad furu eller gran. I hörnen finns beslag av metall som låses med metallsprintar. Pallkragar kan staplas på varandra och när de inte används kan de fällas ihop till platta paket. För transporter används pallkragar med lastpallar som botten.

Standardmått för en helpall är 120 x 80 x 20 centimeter och en halvpall 60 x 80 x 20 centimeter.

Så fungerar en pallkrage

En pallkrage är som en stapelbar ram som kan staplas på varandra till önskad höjd. Höjden kan vara en bekväm arbetshöjd och beroende på vad det är som ska odlas kan olika höjder krävas. För växter med små rotsystem som exempelvis sallat, räcker en enkel pallkrage. För växter med mer djupgående och utbredda rotsystem som potatis behövs det två eller tre pallkragar på höjden.

Fördelar med att odla i en pallkrage

Med en pallkrage minskar ogräsrensningen till ett minimum i jämförelse med att odla i ett trädgårdsland. För att undvika ogräs så mycket som möjligt är det bra att i botten av kragen använda sig av markduk. Du slipper även att göra det initiala grävandet eftersom du i stället fyller på med jord i kragen. Det minskar också risken för sniglar även om de kan ta sig upp längs lådan så finns det speciella pallkragar med anordningar för att hindra sniglar.

Jorden i en låda värms upp snabbare vilket innebär att du kan börja odla mycket tidigare på säsongen och även odla växter som är känsliga för mycket väta.

En stor fördel är också att du kan nyttja fler områden i trädgården till att odla där det annars hade varit omöjligt.

Tips för att odla på bästa sätt i en pallkrage

Det finns en hel del tips kring hur du bäst lyckas med att odla i en pallkrage. 

Placering och förberedelser

Placera pallkragarna på en solig plats och gärna nära huset eller altanen för att enkelt kunna avnjuta allt det goda men även att få njuta av en vacker vy. Ska du placera ut flera odlingslådor över ett område med gräs är det praktiskt att kunna komma mellan med en skottkärra eller gräsklippare. 

Underlaget är av mindre betydelse vid placering på mark men täck botten med markväv som häftas fast en bit upp på insidan av kragen. I stället för markväv går det bra att lägga blöta tidningar i botten. Ovanpå går det bra att täcka med löv och växtrester innan du fyller på med jord.

Vid odling på terrass eller balkong behöver botten först täckas med grovplast och sedan lecakulor för att skapa bra dräneringslager innan jorden fylls på.

En enkel krage rymmer cirka 200 liter jord och det bästa är att blanda med hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel.

Odling på en terrass eller balkong

Vad som är bra att tänka på vid odling på terrass eller balkong är vad du odlar beroende på hur solen når området. Bäst är om det går att välja en plats som får sol i väst eller öst så det blir lika mycket sol och skugga över dagen. För att odla tomater, gurka, frukt och bär passar söderläge bäst. Finns det bara tillgång till norrläge passar det allra bäst att odla bladgrönsaker och kålväxter.

Börja så tidigt

Eftersom det blir mycket varmare i en krage än i ett grönsaksland är det inga problem med att börja sådden lite tidigare på säsongen än vad som står på fröpåsarna.

Skydda bären

För den som ska odla bär är det viktigt att täcka odlingen med nät eftersom fåglar och andra djur gärna äter upp dem.

Vattning

Vattna hellre rejält ett fåtal gånger än att småvattna små doser eftersom vattnet torkar upp betydligt snabbare i en låda. Växterna behöver ordentligt med vatten vid rötterna men använd gärna en stril för att vattna varsamt. Hushåll med grundvattnet genom att ta hand om och använda regnvattnet.

Gödsling

Näringen från påsjord räcker cirka tre veckor och har du blandat i kogödsel räcker näringen längre. Därefter behövs gödsling med exempelvis hönsgödsel, egen kompost eller annan organisk gödsel.

Byt ut jorden varje år

För att undvika att jorden utarmas eller för att minska risken för skadedjur, bakterier och svampar är det bra att byta ut jorden varje år. Alternativt kan du variera vilken typ av växter du odlar i pallkragen.

Frågor och svar om pallkrage

Varför ska jag odla i pallkragar?

Det är mycket lättare att få kontroll på sina odlingar med vattning, gödsling och betydligt mindre ogräs. Risken för sniglar är också betydligt mindre men har du stora problem med dessa djur i trädgården rekommenderas speciella kragar där ramarna har hinder för sniglar. Odlingen kan starta mycket tidigare på våren eftersom lådan värmer upp jorden bättre och för att dräneringen är bättre. Du kan även odla på ställen där du annars inte skulle kunnat odla.

Vad går att odla i en pallkrage?

Du kan odla allt som får plats i en pallkrage och som tål klimatet i det område du bor.

När på året kan man börja odla?

Beroende på vad du ska odla kan du se på fröpåsen vad det står för rekommendationer. Ska du odla i en pallkrage kan du börja tidigare än vad som står eftersom jorden blir varmare mycket snabbare i en odlingslåda och dräneringen är också bättre.

Hur skyddar jag odlingarna?

Kompostgaller kan hålla krafsande katter borta från odlingen och nät eller väv som släpper in ljus och vatten kan skydda bär och annat gott från fåglar och andra djur.

Betyg på guiden:

5/5 - (6 votes)