Torka kryddor

När du äntligen börjat odla kryddor är det lätt att kryddorna växer sig så stora och kraftiga att du inte hinner äta upp dem färska. Det är då det är dags att skörda och torka dina egna kryddor för att använda året om.

När är det bäst att skörda kryddor för att torka?
Rent generellt kan man säga att det går att skörda under hela växtsäsongen, men att kryddorna har mest smak precis innan de börjar blomma. Absolut bäst tid på dagen att skörda är på förmiddagen, en torr solig dag, innan solen blivit för stark.

Hur torkar jag kryddor?

Det finns flera sätt att torka kryddor. I buketter, i ungen, i mikrovågsugnen, i speciellt kryddtorkare m.m.

Torka kryddor hängande i kryddbuketter.
Kvistarna binds ihop hårt och hängs i lösa luftiga buketter. Helst ska de hänga i ett mörkt luftigt utrymme som är torrt och svalt, men ej för kallt. efter ca 2 veckor är kryddorna klara. Det kan man se på att det enkelt går att smula söner bladen mellan fingrarna. Tänk på att binda ihop buketterna hårt eftersom de krymper när de torkar.

Torka kryddor i ugnen
Bred ut kryddorna på et bakplåtspapper på en plåt. Sätt ungen på ca 25 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. När kryddorna är torra är de klara.

Torka kryddor i mikrovågsugnen
Den här metoden går fort, men kräver lite anpassning. Torktid och effekt är olika på olika kryddsorter och mikrovågsugnar så där måste du själv prova dig fram vad som fungerar för just den ugn och de kryddor du har.

Torka kryddor på nät eller tidningspapper.
Här repar du först av bladen och lägger dem luftigt att torka. De bör stå mörkt men ej för kallt. Rör om i bladen några gånger under torktiden så att luft kommer åt överallt. Om man vill få det riktigt luftigt kan man snickra en liten torkställning av trä och myggnät eller använda ett jortsåll eller en sil och torka i.

Förvaring av torkade kryddor

När kryddorna är färdigtorkade repas bladen av och förvaras i en mörk lufttät burk eller en papperspåse. Undvik att smula sönder bladen för mycket eftersom de då tappar en del av sin smak.

Djupfrys kryddor
En del kryddor är inte speciellt bra att torka, exempelvis basilika eller gräslök eller dill. Dessa kryddor brukar man i stället välja att frysa. Man spolar då av kryddorna under vattenkranen, låter dem rinna av ordentligt och hackar dem därefter. Sedan kan man välja att frysa in dem i burkar, eller att frysa små portioner i iskuber, för att därefter lägga portionerna i större burkar. På så sätt är det enklare att dosera när man ska använda kryddorna. Frysta kryddor behöver aldrig tina när du använder dem utan de går bra att lägga direkt i grytor och soppor frysta.

Frågor och svar Torka Kryddor

Varför ska man torka kryddor?

Det är ett mycket bra sätt att ta vara på de kryddor man har om man inte kan använda allt inom rimlig tid och det är även ett utmärkt sätt att alltid ha tillgång till bra kryddor.

Hur torkar man färska kryddor?

Det finns särskilda torkapparater för att torka kryddor men det går även att använda en ugn. Man lägger kryddorna i en tunt lager på ett bakplåtspapper. I ugnen använder man sedan vid torkning den lägsta temperaturen och låter luckan stå öppen. Proceduren är klar när kryddorna är helt torra så att det går att smula sönder bladen enkelt.

Vilka kryddor kan man torka?

De allra bästa kryddorna att torka som bevarar smaken bäst är timjan, oregano, mynta, salvia, citronmeliss, dragon och rosmarin. Vissa kryddor som persilja, basilika eller dill kan tappa smak vid torkning. Då kan man med fördel i stället frysa kryddorna.

När på året är det bäst att torka kryddor?

Det fina med kryddor är att de går bra att torka när man vill eftersom det växer nya blad hela tiden. Skörda och torka efterhand vid behov som det växer nya färska kryddor.

Betyg på guiden:

5/5 - (2 votes)