Fast frakt 69kr  Öppet köp i 30 dagar
Ingen produkt  
Till Kassan  

Skörda och torka kryddor

Skörda kryddor och torka kryddor

Kryddor kan lätt växa sig så stora och kraftiga att det är svårt att hinna äta upp dem färska. Men det går alldeles utmärkt att skörda och torka kryddor för att använda året om.

Skörda kryddor
Rent generellt kan man säga att det går att skörda under hela växtsäsongen, men att kryddorna har mest smak precis innan de börjar blomma. Förmiddagen är den bästa tiden på dagen att skörda, gärna en torr solig dag innan solen blivit för stark.

Torka kryddor
Det finns flera sätt att torka kryddor, till exempel hängande i buketter, i ugnen, i mikrovågsugnen eller i speciella kryddtorkare.  

kryddtork

Torkar man kryddorna hängande i luftiga buketter behöver kvistarna bindas ihop hårt eftersom de krymper när de torkar. Helst ska de hänga i ett mörkt luftigt utrymme som är torrt och svalt men ej för kallt. Efter ca 2 veckor är kryddorna färdigtorkade, bladen ska enkelt gå att smula sönder mellan fingrarna. Hos oss på Gardenhome kan du köpa en hängare för kryddtorkning.

För att torka kryddor på plåt i ugnen breder man ut kryddorna på ett bakplåtspapper. Sätt ungen på ca 25 grader och låt ugnsluckan stå på glänt, det här tar tid. Kolla att kryddorna är färdigtorkade genom att smula sönder ett blad mellan fingrarna, det ska gå lätt och kännas torrt.

Att torka kryddor i mikrovågsugnen går fort men kräver att man passar hela tiden. Lämna inte mikron utan övervakning då brandrisken är stor. Torktid och effekt är olika på olika kryddsorter och mikrovågsugnar så man får prova sig fram.

Kryddor kan också torkas på nät eller tidningspapper. Repa först av bladen och lägg dem luftigt så de torkar lätt. De bör stå mörkt men ej för kallt. Rör om i bladen några gånger under torktiden så att luft kommer åt överallt. Om man vill få det riktigt luftigt kan man snickra en liten torkställning av trä och myggnät eller använda ett jordsåll eller en sil att torka i.

Färdigtorkade kryddor förvaras bäst i en mörk lufttät burk eller en papperspåse, det räcker att spara bladen och stjälkarna kan gå till komposten. Undvik att smula sönder bladen för mycket eftersom de då tappar en del av sin smak.

En del kryddor fungerar inte speciellt bra att torka, till exempel basilika, gräslök och dill. Dessa kryddor kan istället frysas. Man spolar då av kryddorna under vattenkranen, låter dem rinna av ordentligt och hackar dem. Man kan frysa in dem i burkar eller frysa små portioner i iskubsblock. Portioner i iskuber kan vara enklare att dosera när man ska använda kryddorna. Frysta kryddor behöver inte tinas utan kan läggas direkt i till exempel grytor och soppor.