Fast frakt 69kr  Öppet köp i 30 dagar
Ingen produkt  
Till Kassan  

Vitavia - Vad ska jag tänka på när jag köper ett växthus?

Vad ska jag tänka på när jag köper ett växthus?

För att du som kund ska bli riktigt nöjd kan det vara bra att fundera igenom ordentligt hur du vill att ditt växthus ska fungera, se ut och hur du vill använda det. Därför har vi sammanställt några frågor som du kan ställa till dig själv innan du väljer modell.

1. Hur stort skall mitt växthus vara?
2. Kvalitet och konstruktion?
3. Skall det vara i lackad eller olackaa aluminium?
4. Skall det vara i glas eller polykarbonat?
5. Skall jag välja enkel - eller dubbeldörrar?
6. Hur många takventilationer skall jag välja?
7. Behöver jag köpa sockel till ?
8. Hur placerar jag mitt växthus ?
9. Vilka tillbehör behöver jag?

1. Hur stort skall mitt växthus vara?
Om du har plats, så köp inte ett för litet växthus. Det har blivit mycket populärt att använda sitt växthus som en kombination av odlings- och uterum, d v s plats för ett litet bord och stolar.

2. Kvalitet och konstruktion
Ju större växthus desto starkare bör konstruktionen vara. Hörnbeslagen är en viktig faktor för att hålla
ihop växthuset. Kontrollera att de är utformade för att ge extra förstärkning.
Se på profilerna i husets konstruktion. Ju mindre avstånd mellan profilerna ju starkare är växthuset.
Förstärkningarna i växthuset är viktiga. Om dessa är för svaga kan växthuset vrida sig vid kraftig vind.
Titta därför på tjockleken eller styrkan på förstyvningarna samt antalet. Ju större växthuset är desto fler
bör det vara. Detta gäller speciellt taket där det bör vara kraftiga förstyvningar samt takstolar.

3. Skall det vara lackad eller olackad aluminium?
Många växthusmodeller erbjuds även i grönlackat utförande. Det är något dyrare men uppskattas av
många. Om du föredrar ett växthus i aluminium är det viktigt att du väljer ett med anodiserade profiler,
som Vitavias, så behåller aluminiumet sin blanka yta och är lättare att hålla rent.

4. Skall det vara i glas eller polykarbonat?

 • Fördelar med glas:
  Den uppenbara fördelen med glas, 3 mm, är att det håller priset på växthuset nere och det klara glaset har bättre genomstrålning (upp till 90%) än polykarbonat. Glas är dessutom lätt att göra rent och har lång hållbarhet.
 • Nackdelar med glas:
  Glas ger ett lite ojämnare växthusklimat än polykarbonat, vilket betyder att du behöver anordna någon sorts skuggning när plantorna vuxit upp så att de inte bränns t ex skuggnät eller skuggpasta. Glas är tungt att hantera och ömtåligt vid frakt och montering.
 • Fördelar med polykarbonat:
  Polykarbonat, 4-10 mm beroende på modell, ger ett jämnare växthusklimat eftersom det isolerar vid kyla och extrem värme. Det är lätt att hantera och tåligt vid montering.
 • Nackdelar med polykarbonat:
  Polykarbonat är dyrare än glas och ger mindre genomstrålning, vilket påverkar växtligheten. Det går inte att se ut eller in i växthuset med polykarbonat. Det bildas även alger i kanalerna som minskar genomstrålningen ytterligare. Polykarbonat har begränsad livslängd.


5. Skall jag välja enkel- eller dubbeldörrar?
Enkeldörr är billigare än dubbeldörrar. Med en dubbeldörr kan du lättare få in en skottkärra och möbler om du vill anända växthuset som uterum.
Dörren utsätts för stort slitage. Vitavias skjutdörrar är därför försedda med kullagrade dörrhjul. Dörren skall kunna stängas med en låsmekanism så att den inte kan blåsa upp. Detta kan i sig vara ett problem med växthus med polykarbonat då öppna dörrar skapar en stor risk för stormskador. Det optimala är om dörren kan låsas i olika öppna positioner så att den kan användas för ventilation, vilket går med Vitavias växthus.

6. Hur många takventilationer skall jag välja?
Ju flera takventilationer ju bättre. I alla Vitavias modeller kan du eftermontera takventilationer (i Hera 4500 dock enbart jalusifönster). Men det är naturligtvis lättare att montera dem från början.

7. Behöver jag köpa sockel till?
Det finns många fördelar med en sockel och den kan göras på flera olika sätt. Förutom vår färdiga stålsockel kan du bygga en egen i trä, gjuta en, använda “betongsuggor” eller trädgårdsslipers m m. En träsockel är i princip en utmärkt lösning, men du riskerar att den pga fukt vrider sig så mycket att glasen spricker. Dessutom är livslängden på en träsockel betydligt kortare än på en i stål. Vår stålsockel är lätt att montera, lätt att få vågrät och lätt att få diagonalerna att stämma vilket underlättar monteringen av själva växthuset. Dessutom ger den lite extra höjd till själva växthuset. Vid tillverkning av egen sockel hänvisar vi till information i respektive växthus monteringsanvisning. Manual finns att ladda hem under resp. artikel.

8. Hur placerar jag mitt växthus?
Prioriterar du odling, välj en varm och skyddad plats för ditt växthus - väl solbelyst. Tänk på att små träd blir stora och så småningom kastar skugga. Blir det för varmt i växthuset kan du alltid skärma av det. Se till att marken är väldränerad.

9. Vilka tillbehör behöver jag?
Planera in praktiska hjälpmedel redan från början, t ex automatisk luftning och vattning, liksom en termostatreglerad termostatfälkt. Dra fram ev vattenledning och elkabel innan du börjar bygga. Skuggnät/- pasta, clips, glashållare, uppbidningskrokar m m är alltid bra att ha.

Tillbaka till Växthus