Fast frakt 69kr  Öppet köp i 30 dagar
Ingen produkt  
Till Kassan  

Vitavia - Vinter- och stormsäkra ditt växthus

Vinter- och stormsäkra ditt växthus 

När man köper ett växthus behöver man även fundera över hur växthuset ska klara vintern och eventuella stormar. Bor man dessutom i ett område där det brukar förekomma kraftiga vindar eller storm så är det extra viktigt att vintersäkra växthuset. Vitavias växthus är testade och godkända för vindstyrkor som överstiger 24,4 m/sek av den internationellt erkända tyska kontrollinstansen TÜV. Men det går inte att eliminera riskerna för stormskador och därför bör man göra vad man kan för att reducera riskerna.

Först och främst bör växthuset vara ordentligt fastgjort i marken, det bör vara fastgjutet i alla hörn och mitt på långsidorna på de större modellerna. Vitavia föreslår även att man fäster bottenprofilen i sockeln med bult och mutter. Det är bra att försäkra sitt växthus, be gärna att få det inkluderat i hemförsäkringen, och de flesta försäkringsbolag kräver att växthuset är fast förankrat i marken.

Att placera växthuset bredvid en hög byggnad fungerar inte som en stormsäker placering, det kan uppstå turbulens och vacuum när vinden dyker nerför den högre byggnaden vilket i sin tur kan trycka ut glaset ur växthuset. En bra idé är att montera ett jalusifönster som öppnas vid stormvarning vilket reducerar risken för uttryckta glasrutor.

För att reducera stormskaderisken bör man stänga och regla dörrar och ventilationsluckor och man kan även montera ett jalusifönster på läsidan som oftast är den östra sidan på växthuset. Vid risk för hårda vindar eller storm öppnar man jalusifönstret för att undvika att det skapas ett undertryck i växthuset. De flesta skador förvärras av det undertryck som bildas i växthuset vid storm och även om växthuset är placerat helt utan lä fungerar jalusifönster bra för att minska riskerna för skador.

Om man inte vill ha jalusifönster går det att uppnå samma effekt genom att montera ned glasen på läsidan, lite omständligare att göra vid varje stormvarning dock. Om långsidan är läsidan så är det oftast lämpligast att montera bort det översta glaset i sidosektionen som är närmast dörrgaveln.

Polykarbonatskivorna är mer flexibla än glasskivorna och de kan böjas av vinden så pass mycket att de blåser ur. Det går att fästa dem med extra clips eller silikon men då måste aluminiumprofilerna rengöras med aceton först för att silikonet ska få fäste. Man kan även skruva fast skivorna i över- och nederdel med självdragande skruv genom skivan och in i aluminiumprofilen. Men viktigt att ha i åtanke är att vinden går efter det mest sårbara stället och om polykarbonatskivorna sitter fast riktigt ordentligt finns risken att hela växthuset blir förstört vid kraftig storm. Därför är det en god idé att även för växthus med polykarbonat ta bort en skiva i första sektionen på långsidan som är i lä för att undvika undertryck.

Använder man inte växthuset för vinterförvaring kan man ställa upp minst en men gärna upp till tre stöttor inne i växthuset. Lägg en planka tvärs över golvet så den får stöd av sockeln på båda sidor av växthuset och gör kryss av spännband, gärna så många som möjligt. När odlingssäsongen börjar är det lätt att ta bort spännbanden.

Vill man kunna gå in och ut ur växthuset under vintern så kan man istället sätta stöttor utvändigt om växthuset. På lämpligt avstånd från växthuset lägger man pallar eller liknande som får ge stöd åt läkt som stöttar hängrännan på utsidan. För stöttning av växthuset utvändigt krävs att det finns plats runtom.

Ett annat tips är att linda krympfilm några varv runt växthuset från sockeln och upp till takfoten. När odlingssäsongen drar igång är det lätt att skära av plasten.

Sätter man hyllplan på hela bakgaveln av växthuset med hjälp av Vitavia hyllkonsoler fungerar det även som förstyvning och ger extra stabilitet och styrka till bakgaveln. Hyllan är ju dessutom bra förvaringsplats under hela odlingssäsongen.

Avslutningsvis är det viktigt att inte utsätta sig för risk! När stormen väl är igång får man inte under några omständigheter försöka rädda växthuset, lösa skivor av glas eller polykarbonat och aluminiumprofiler kan medföra allvarliga skador. 

Tillbaka till växthus